Min blogg - Susanna i Ghana

Om Svts inslag "Volontärturismen får kritik"

I tisdags gick Svt ut med ett inslag döpt till ”Volontärturismen får kritik”, vilket har fått en hel del uppmärksamhet. Sedan dess så har ett flertal av er hört av sig till mig för att få höra min synpunkt och mitt ställningstagande i frågan, så jag tänkte att jag ska lyfta en del av detta (har ni inte sett inslaget så kan ni se det här: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1532871.svt).

 

Det finns ingenting som ger mig anledning till att sticka under stol med att jag ser allvarligt på problemet, för det gör jag. Att det har blivit allt mer populärt att kombinera semester och ideellt arbete är någonting som är svårt att undgå och att barnhem startas i vinstsyfte, det tycker jag i många fall kan liknas vid ren barnmisshandel. Det kan låta som hårda ord, men låt mig förklara. Inslaget (som nämnts ovan) visar på att trenden att åka som volontär till barnhem har bidragit till att barnhem startas upp av ägare som enbart vill tjäna pengar på detta. Barnen på barnhemmen är inte alls föräldralösa utan separeras från sina familjer och placeras på barnhemmet för att fler barn på barnhemmet innebär fler volontärer, vilket i sin tur innebär mer pengar. Dessa försvarslösa och totalt blottade barn blir till pjäser i spelet. Jag har själv allt för många gånger fått se exempel på detta i Ghana och detta tycker jag är fruktansvärt. En värld där inga barnhem finns för att inga barnhem behövs, det skulle enligt mig vara en perfekt värld. Nu är vi inte riktigt där än och jag tror att det krävs oerhört mycket för- och kringarbete för att det ska kunna göras möjligt. Dock är det enligt mig väldigt viktigt att man ständigt reflekterar kring det man gör och på så sätt arbetar i rätt riktning. Våra barn som bor på barnhemmet gör det för att de inte har några föräldrar, för att de inte har några som kan ta hand om dem och ge dem en möjlighet till en trygg uppväxt och möjligheter till en ljus framtid. Jag har under åren kommit i kontakt med många barn och familjer som har kommit till oss och sökt hjälp, som velat att barnen ska få bo på barnhemmet. Men att bo på ett barnhem, det anser jag ska vara en absolut sista utväg. Idag har jag kontakt med över tio barn och familjer i omgivningarna som vi på olika sätt har stöttat i arbetet för att de själva ska komma på fötter igen och själva kunna ge sina barn goda möjligheter till en rik barndom, istället för att sätta barnen på barnhem. Hjälp till självhjälp, brukar jag kalla det. Den enligt mig allra bästa hjälpen som finns.

 

Inslaget tar också upp att volontärer på barnhem snarare kan stjälpa än hjälpa. Här kanske många tänker och tror att min ståndpunkt ska vara ett starkt ”Nej, det stämmer inte!”, men så är inte fallet. Som utbildad lärare för små barn har jag alldeles för stor kunskap i utvecklingspsykologi, anknytningsteori, traumateori osv. för att kunna hävda något sådant. Barn behöver stabilitet och trygghet runt omkring sig för att kunna utvecklas och detta är någonting som jag önskar var en självklarhet i alla barns liv. Små barn är oerhört lätta att påverka och därmed också oerhört lätta att förstöra. Små barn är sköra och det är de vuxnas ansvar att skydda dem. Med att volontärer kan skada mer än göra nytta menas bland annat att små barn påverkas oerhört negativt av stor personalomsättning, vilket är ett oerhört viktigt påstående. Många ifrågasätter varför vi inte tar emot besök på barnhemmet och varför man inte kan få komma som volontär under en kortare tid. Häri har ni svaret. Allt handlar om att skydda barnen. Det är en oerhörd påfrestning för barn att ständigt möta samt separeras från nya människor. Även om barn här i Sverige i allmänhet klarar det bra, så är det en helt annan sak för barn som har varit med om olika typer av separationstrauman, barn som inte har en primär person att knyta an till, barn som har saknat den där trygga och fasta punkten under sina första levnadsår.

 

Som en högsta dröm för mig, skulle vara att barnen på barnhemmet hade trygga och stabila personer runt omkring sig som stannade för jämnan. Personer som de långsiktigt verkligen kunde knyta an till som en slags vikarierande modersgestalt. Personer vars personlighet lämpar sig utmärkt för detta ändamål, samtidigt som de innehar lång erfarenhet och utbildning inom ämnen som pedagogik och barn- och ungdomsvetenskap.

 

Men, vår verklighet är tyvärr en annan och även om jag ibland så önskar, så sitter inte heller jag inne på några superkrafter. Man kan inte tro att man ska kunna sträcka sig upp och nå månen, om man dagen innan inte ens har varit kapabel till att resa sig upp från marken. För mig så handlar det om att göra mitt allra bästa av det som finns inom realistiskt räckhåll och det som jag kan påverka. För min del, så handlar det i dagsläget om att i denna fråga vara oerhört noggrann i rekryteringen av volontärer till barnhemmet. För mig så handlar det alltid om barnens bästa.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan