Min blogg - Susanna i Ghana

PTA - Parents and Teachers Appointment

Häromdagen var jag inbjuden till föräldramöte på skolan för de barn som går upp till och med klass 6. Klockan 7 på morgonen skulle mötet börja, klockan 9 gick jag dit och var då den enda som hade kommit. Strax efter kl 10 började det komma in lite folk och kl 11 började mötet. På skolan går 532 elever. Vi var 24 personer på mötet varav 2 var män.

 

Ett föräldramöte här i Ghana är väldigt olikt ett föräldramöte i Sverige. Barnens skolbänkar var uppställda ute på gården under palmerna och där intog vi våra platser. Vi började med att sjunga samt be tillsammans. Därefter fick vi alla presentera oss med namn samt vilken by vi bodde i. Vi fick även säga namnet på vårt/våra barn och vilken klass den/de går i. Det blev ganska många skratt när jag började räkna upp mina 19 barn som går i skolan och blev efter inte allt för lång stund avbruten och ombedd med att endast säga barnhemmet, det fick räcka.

 

Dagordningen för mötet innehöll punkter som hälsa, utrustning och ordning. Man talade genomgående om hur viktigt det är att barnen är rena samt hela och har med sig både penna, sudd och böcker varje dag. Det ska vara skor på barnens fötter och från och med klass 3 måste de även ha strumpor på sig vilka från klass 5 måste vara vita, annars blir barnen slagna. Aga var ett genomgående ämne som det talades kring. Även om kulturen accepterar aga och föräldrarna likaså, så är formerna under vilka det sker i skolan många gånger extrema och helt fruktansvärda. Detta är någonting som påverkar både mig och barnen på barnhemmet starkt och någonting som ständigt vi brottas med att förhålla oss till. Ekonomi var också någonting som togs upp. Detta genom att lärarna hävdade sin makt och krävde olika typer av kollekt för deras egna familjer. Om inte vi som föräldrar betalade så skulle undervisningen utebli. Hur som helst, ett möte fullt av krav vilket bidrog till att stämningen fler än en gång blossade upp och blev nästintill hotfull. Många som vill få sin röst hörd och det må jag säga – det är Ghananer bra på. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan