Min blogg - Susanna i Ghana

Det eviga flätandet

I Ghana rakar de flesta tjejer och kvinnor av sig sitt hår för hygienens skull och att ha långt hår som tjej är här ofta förknippat med att man har det bra ställt med mycket pengar. Allt som oftast har kvinnorna på sig peruk eller huvudduk när de rör sig utanför hemmet för att se vårdad ut. Att ha långt hår innebär nämligen också att man måste sköta om det med omsorg, i barnens skola är det till exempel stränga förhållningsregler för att få ha håret längre än några millimeter. Det ska tas om hand om och det ska flätas om varje dag, en procedur som de flesta av barnen här inte anses klara av.

 

Bland våra tjejer på barnhemmet har det länge varit en dröm att få låta håret växa. Varje gång det är dags att raka av håret igen bönar och ber dem att dem ska få slippa. Någonting som vi har haft många diskussioner om. Nu vart eftersom de börjar bli äldre så har jag gett dem större valfrihet, vilket innebär att de får börja ta ansvar själva och spara ut håret om de vill, men på villkor att de sköter om det så att de inte blir agade i skolan. Lättare sagt än gjort, men de tar chansen och kämpar till varje pris. Garn flätas in i håret för att det ska se längre ut och olika frisyrer görs. Extra roligt blir det självklart när jag, som viting, också ska ge mig på att fläta ”á la africastyle”. Någonting som de skrattar högt åt och inte i sin fullaste fantasi kan tro ska gå vägen!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
18.04 | 21:24

Hej Gunnar! Pengarna har använts i vår verksamhet i Ghana precis som förut, du kan läsa här på sidan och på vår nya sida togetgerasone.se
Mvh Susanna

...
04.04 | 18:20

Hej! vi har satt in lite pengar på bankgiro 119-6278 fram till nu,vart har de pengarna tagit vägen och varför har vi ej fått meddelande om vad som hänt.

...
13.01 | 17:51

Det gick inte att klicka direkt här, men funkade sedan.
Mvh Lasse

...
Du gillar den här sidan