Min blogg - Susanna i Ghana

Som mamma till tjugotre

Tänk dig att du är mamma till 23 barn. 23 barn som litar blint på att du tar hand om alla problem och situationer som uppstår, 23 barn vars enda trygghet ligger hos dig. Man brukar säga ”små barn små problem, stora barn stora problem”. Tänk dig att du har 23 barn mellan 2 och 17 år, det vill säga en hel massa små och stora problem på en och samma gång. Hur underbara och fantastiska dessa barn än är, så är de fortfarande barn och det går inte att undvika alla problematiska situationen som uppstår i vardagen. 2-åringar som är i trotsåldern och 17-åringar som ibland bara försvinner från byn utan att meddela vart, för att komma tillbaka flera timmar senare. Ett stort gäng 12-åringar som retas och provocerar varandra vilket slutar med att alla skyller på varandra, precis som alla barn ibland gör.

 

Förutom alla ”vanliga” situationer som till vardags brukar uppstå med barn, så tampas vi samtidigt med helt andra situationer som inte är lika lätta att handskas med och ta sig igenom. Häromdagen gav ett barn i nedre tonåren ett annat barn i samma ålder en rak höger. En rak höger som träffade så pass att barnet i fråga ramlade ihop. Ögat svullnade upp till en tennisboll och en riktigt härlig blåtira blev resultatet. En händelse som i efterhand påverkade båda parter starkt. Det här är barn som många av dem bär på både svåra och hemska upplevelser samt erfarenheter från sin tidigare barndom. Barn som har fått vara med om så mycket mer elände och våld än något barn någonsin borde få uppleva. Barn som är sköra, barn som har lärt sig den hårda vägen, barn som kämpar med att finna samt behålla självkänslan. Barn som sluter sig som musslor och barn som får vredesutbrott och då är en fara både för sig själv och för andra. Trots detta så är det förvånansvärt få situationer likt denna som uppstår. Jag har genom åren jobbat mycket med barnen och deras trygghet i sig själva. Våra barn är oerhört olika, med vitt skilda behov. Att möta varje barn utifrån dens egna förutsättningar, har gjort att vi tillsammans har byggt upp relationer som till allra största del bygger på tillit och omtanke. Vi kämpar varje dag tillsammans på vägen framåt, men även under de allra bästa stunderna finns det dagar då det blir ett steg tillbaka. Det är oerhört frustrerande att få se och ta del av alla dessa barns bagage som de bär på. En verklighet om jag inte ens skulle önska min allra värsta fiende. Man känner sig många gånger väldigt liten och maktlös och önskar av hela sitt hjärta att man kunde förändra det som har varit. Det gäller att vara stark och våga se ljust även på det mörka. Någonting som ligger till grund för arbetet mot en ljus framtid för världens finaste barn, vilka är värda allt annat än den orättvisa uppväxt de har getts från början.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Helen | Svar 03.03.2014 20.53

Åh, vad jag beundrar dig!! Så fint beskrivet och samtidigt så tungt!! Du borde få mer än guldmedalj för dina insatser! Heja DIG!!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan