Min blogg - Susanna i Ghana

Husmöte med nya förhållningsregler

Den senaste tiden har vi vuxna märkt av en stor förändring i barn- och ungdomsgruppen på barnhemmet. En förändring som bidrar till en hel del problem och därför har vi ägnat mycket tid åt att ta tag i detta nu på en gång och lägga upp en strategi för hur vi ska gå till väga för att handskas med och åtgärda det som pågår.

 

Att jag har noll tolerans för aga i hemmet, förstår nog de flesta. För mig som är uppvuxen i Sverige är detta totalt förbjudet och får inte ske under några som helst omständigheter. Dock inte sagt att det underlättar för oss i praktiken med barnen. I Ghana är kulturen stark och mönster är svåra att bryta, speciellt såhär långt ute på landsbygden i småbyar. Aga har här varit en självklar del av uppfostran i många generationer. Våra barn har även upplevt aga i hemmet innan de kom till oss och därför har det varit en stor omställning. I en kultur där aga är detsamma som respekt, kan det bli svårt för barnen att hantera respekt mot vuxna då de är väl medvetna om att de aldrig kommer att utsättas för aga. Samtidigt är det svårt för de vuxna att finna andra sätt att få respekt från barnen och samtidigt respektera min åsikt. Våra barn är som alla barn, de testar gränser, ifrågasätter och utmanar. De yngre lär sig av de äldre och små problem blåser lätt upp och blir stora.

 

I den Ghananska kulturen ser man det som en självklarhet att barnen hjälper till i hemmet med alla dess sysslor. Tvätt, städ, matlagning, hämta vatten och så vidare. Det får de lära sig i väldigt tidig ålder och är sedan någonting som följer dem dagligen under hela deras uppväxt. Hårt, kan det från vår kultur tyckas. Jag har alltid varit noga med att barnen inte ska behöva känna sig tacksamma för allt de får genom barnhemmet, jag ser det som en självklarhet och någonting som alla barn är värda villkorslöst. Dock ställer det till en hel del problem. Våra barn har den senaste tiden blivit mer och mer bekväma i sin situation, vilket ger oss i praktiken ett flertal svårigheter. Att barnen inte hjälper till på samma sätt som tidigare uppfattas som oerhört oförskämt från omgivningen och barnen blir både utsatta och utstötta. Att våra barn ska få en Ghanansk uppfostran har alltid varit en självklarhet för oss. Jag vill inte ta ifrån dem sin kultur och inte heller uppfostra dem utifrån den svenska kulturen då det inte är en kultur som de kommer att leva i.

 

Idag har vi haft husmöte i olika grupper uppdelat efter barnens och ungdomarnas ålder. Tillsammans har vi satt upp förhållningsregler och diskuterat hur vi alla ska kunna hjälpas åt att se till att dessa följs. Det handlar om att respektera varandra, hjälpa till i hushållet, ta ansvar för sina egna ägodelar, regler och tider för kvällarna och så vidare. Det är inte lätt när man har en barn- och ungdomsgrupp på 23 individer i åldrarna 2,5 till 17 år. Samtidigt som alla måste visa hänsyn för varandra så måste också varje enskilt individ få sina behov tillgodosedda.

 

Det här är exempel på problematik som vi arbetar med dagligen. Det är viktigt för mig att även förmedla de svårigheter vi ställs inför, för att ge en så verklig inblick i vårt arbete som möjligt.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan