Min blogg - Susanna i Ghana

En lång väg med många viktiga små steg

När det kommer nya barn till oss på barnhemmet så kan det innebära stor påfrestning både för barnet själv och för barngruppen i övrigt. Efter drygt fyra års erfarenhet av att ta emot barn som kommer från väldigt svåra levnadsförhållanden med stor tragedi och stort lidande i bagaget, så kan man urskilja mönster vilka de allra flesta följer. Barnet reagerar ofta på ett av tre olika sätt och man kan väl säga att de barn vi har tagit emot hittills har varit ganska jämt uppdelade inom dessa tre kategorier. Genom stor aggressivitet och självskadebeteende, barnet är då ofta en fara både för sig själv och andra. Genom passivitet och apati, barnet stänger in sig i sig själv och är ofta helt onåbart. Eller genom överdrivet närhetssökande, barnet uppvisar stor instabilitet och tar inga egna initiativ. Oavsett vilken av kategorierna barnen kan jämföras med, så ligger en oerhörd osäkerhet till grund för samtliga beteenden.

 

Vår senast tillkomna lilla grabb Kobi har tillhört den tredje kategorin, han har haft ett oerhört närhetsbehov och varit väldigt klängig sedan han kom till oss. Han bryter ihop fullständigt då något av de andra barnen får uppmärksamhet eller konfronterar honom, samtidigt som han många gånger gör sig väldigt mycket mindre än vad han är.

 

Att arbeta för trygga och självständiga barn är ett långt och svårt arbete som många gånger frambringar både tårar och frustration. Men det finns ingenting som slår känslan av det första leendet man lyckas frambringa hos ett barn som aldrig tidigare har lett, eller första gången man får den där lilla handen i sin, från ett barn man aldrig tidigare har fått röra vid.

 

Kobi har nu varit hos oss i snart två månader och idag börjar vi äntligen se en utveckling. En utveckling där trygghet, kärlek och stabilitet ligger till grund, i kombination med hälsa och utbildning. Idag är det en gladare liten pojke som varje dag utmanar sig själv med nya äventyr, både på egen hand och tillsammans med de andra barnen. Det är en lång väg kvar att gå, men de första stegen är tagna och det betyder allt. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan