Min blogg - Susanna i Ghana

Maten på barnhemmet

Jag får ofta frågor kring vilken typ av mat som serveras på barnhemmet och jag tror aldrig att jag riktigt har skrivit det i klartext, så jag kände att det var hög tid för det nu. Det är helt otroligt vilken skillnad det har blivit på den fronten sedan vi startade barnhemmet, vilket vi till väldigt stor del har våra fina månadsgivare att tacka för.  De månatliga bidragen är de pengar som till störst del går till de återkommande behoven, som t.ex. mat, medans övriga bidrag oftast går till alla de projekt som vi arbetar med och genomför.


Barnen äter tre mål om dagen, förutom på helgerna då de äter två. Mittenmålet äter de under veckorna i skolan. Vi försöker variera maten så gott det går och några gånger i veckan så får barnen kyckling eller fisk vid sidan av också. Maten här i Ghana är normalt väldigt starkt, så en stor mängd av den starka chilikryddan ”pepe” tillsätts alltid i alla röror och soppor. Frukt och färska grönsaker äter barnen tyvärr inte så mycket av. Dock har vi apelsiner och papaya tillgängligt på vår mark i byn, som  barnen får ta del av så ofta det finns. Varannan tisdag beger jag mig till marknaden för att inhandla alla matvaror, så att vi kan tillaga följande:


Rice and stew. Kokt ris serveras med en röra beståendes av tomatpuré och lök. Ibland tillsätts contomble (likt spenat) eller bönor också.
Banku with palmnut-soup. Mald cassava som blandas med mald majs och därefter kokas ihop till en tjock gröt. Till detta serveras en soppa som är kokad på palmnötter, ibland tillsätts även okra.
Fufu with light-soup. Fufu (som är Ghanas nationalrätt) består av kokad cassava som tillsammans med kokad matbanan slås ihop till en slags deg. Till detta serveras en soppa av tomatbas.
Ricewater. Överkokt ris som spädes ut med vatten och blandas med socker (likt risgrynsgröt).
Redred with gari and oil. Bönröra som serveras med torkad och mald cassava, samt chiliolja med lök.


När jag befinner mig på barnhemmet så lagar jag också spaghetti med tomatsås en gång varannan vecka till dem, vilket är mycket populärt. Pannkakor har jag också lagat till dem samt en del andra mer ”svenska” små rätter, vilket alltid är lika roligt.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Mamma | Svar 05.04.2012 15.22

Jammiiii en del av detta har jag smakat. Annorlunda!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
18.04 | 21:24

Hej Gunnar! Pengarna har använts i vår verksamhet i Ghana precis som förut, du kan läsa här på sidan och på vår nya sida togetgerasone.se
Mvh Susanna

...
04.04 | 18:20

Hej! vi har satt in lite pengar på bankgiro 119-6278 fram till nu,vart har de pengarna tagit vägen och varför har vi ej fått meddelande om vad som hänt.

...
13.01 | 17:51

Det gick inte att klicka direkt här, men funkade sedan.
Mvh Lasse

...
Du gillar den här sidan