Min blogg - Susanna i Ghana

Årsresumé 2014

2014 har varit ett tufft och innehållsrikt år, inte minst för mig personligen. 2014 var året då jag efter avslutade lärarstudier i Sverige på riktigt bestämde mig för att ha mitt liv och mitt hem i Ghana på heltid, det var året min dröm om att vidareutveckla mitt åtagande i Ghana blev till verklighet och det var också året då vi genomförde många för barnhemmet viktiga projekt i kampen mot våra långsiktiga mål.

 

Då vi ligger i en sluttning nedanför byn så är vi på grund av erosionen enormt exponerade för de vattenmassor som forsar ner från byn, vilket gör att husgrunden har börjat svikta. Vi har nu därför grävt och gjutit dräneringskanaler runt om hela barnhemmet, som fungerar som en extra skyddande mur. Regnvattnet leds nu mera bort förbi oss istället för att forsa rakt på husgrunden och fasaden som det har gjort förut. En viktig investering som gör att barnhemmet blir säkrare och mer hållbart inför framtiden. Nu är vi redo för kommande regnperioder.

 

Vi har byggt till en veranda på barnhemmets ena kortsida, för att få möjlighet till skugga utomhus då det blir både varmt och dammigt inomhus. Barnhemmet har fått nya dörrar och fönsterluckor, som ökar säkerheten och hjälper till att hålla det kraftiga regnet ute. Vi har även införskaffat gasol och gasolhällar så att vi kan laga mat inomhus. De tidigare eldstäderna vi har använt oss av utomhus var både svåra att hålla vid liv på grund av regn och vind, samt gav vår kokerska hälsoproblem på grund av den skadliga röken. Förutom att det är mycket mindre slit och mer hälsofrämjande, så har vi genom detta nästintill kunnat halvera tillagningstiden på våra många storkok. Majsåkern som vi sedan tidigare har haft i bruk har nu fått sällskap av en kassavafarm som vi har röjt upp samt hägnat in. I och med detta kan vi nu själva odla det som utgör grunden i barnens kost, en viktig milstolpe på väg vårt mot vårt långsiktiga mål i fråga om att bygga upp förutsättningar för självförsörjning.

 

Under hösten körde vi igång med ett nytt projekt då vi startade upp ett fotbollslag för killar i tonåren. Laget består både av killar från barnhemmet och av killar från byn. I en liten by ute på landsbygden som vår finns det inte så mycket för tonåringarna att göra på kvällarna, vilket gör att de lätt kan hamna i kriminalitet och andra tråkigheter. Genom vårt lag får killarna både stöd och vägledning, samt chans att på en seriös nivå ägna sig åt sitt allra största intresse fem kvällar i veckan. ”Young Stars” blev namnet och de har nu varsin komplett utrustning med fotbollsskor, matchställ och strumpor. Förutom att vi ett par gånger i månaden åker iväg för match mot andra lag så har vi också anordnat en fotbollsturnering hos oss då lag från fyra omkringliggande byar kom för att delta.

 

Julen här på barnhemmet blev precis så lyckad som vi hade önskat oss. Då det var min första jul tillsammans med barnen så valde vi att ställa till med ett julfirande de sent skulle komma att glömma. Granen kläddes samtidigt som pynt och pyssel sattes upp. Vi tittade på Kalle Ankas jul på den lilla datorskärmen. ”När kommer tomten?” var en ständig fråga och förväntan var stor. Till slut kom den efterlängtade jultomten och delade ut ett paket till vart och ett av barnen. Dagen avslutades med ett ihopknåpat svensk-ghananskt julbord. Barnens glädje går inte att beskriva i ord, en jul för barnen när den är som bäst.

 

I början av 2014 blev min sedan länge stora dröm om att vidareutveckla mitt åtagande här i Ghana till verklighet. Tillsammans med Terese Engborg startade jag upp Together as One, ett ideellt utvecklingsarbete för barn och familjer i Ghana. Inom Together as One verkar vi för att utveckla och förbättra livssituationen för barn och familjer i Ghana. Genom hjälp till självhjälp skapar vi även förutsättningar och möjligheter för att barn och familjer i Ghana ska kunna påverka sin egen livssituation och framtid. Vi har byggt upp samt driver grundskolan Royal Best Hope School i byn Oboyambo ute på Ghanas landsbygd, där många barn som tidigare inte har kunnat gå i skolan nu har getts möjlighet till utbildning. Vi har byggt upp ett nytt hem åt barnen på Tinas Childcare, där 31 föräldralösa barn mellan 3 och 14 år nu har fått ett tryggt hem att växa upp och utvecklas i. Vi har också byggt offentliga toalettbås i vår hemby Kofi Ansah, vilket bidrar till att förbättra sanitetsproblemen och även den allmänna hälsan hos byinvånarna.

 

Det är med stor glädje jag blickar tillbaka på det gångna året och det är med en hög dos energi jag ser fram emot det kommande. De fantastiska barnen här i Ghana bevisar varje dag för mig att ingenting är omöjligt bara man vågar kämpa och tro på sig själv. Jag har nu varit verksam i Ghana i fem års tid och erfarenheten det ger mig byggs på varje dag. Jag känner en oerhörd trygghet och stor förhoppning inför det som komma skall. Att ni är med mig både genom ett stöttande tillmötesgående och genom ett generöst bidragsgivande är anledningen till att mitt arbete möjliggörs.

 

Stort tack för ett fantastiskt år, jag hoppas av hela mitt hjärta att ni är med mig även under 2015!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

emma dahlgren mensah | Svar 11.01.2015 18.25

så roligt att läsa!! jag fortsätter stötta under 2015 också. MVH Emma Mensah.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan