Min blogg - Susanna i Ghana

Ett blottat hjärta

Att förstå sig på den byråkrati som råder i ett land som man själv aldrig har varit i än mindre lärt känna, är inte lätt. Jag försöker delge, beskriva och förklara. Reda ut problematiken och dess innebörd. Det är viktigt för mig, att berätta för er. För jag vill försöka skapa förståelse och framförallt vetskap. Det gör jag allt som oftast med blottat hjärta. Genom åren har ni fått vara med vid vår sida genom motgång och framgång. Vi har tagit oss igenom många svårigheter och att vi har kommit dit vi är idag, det är en stor seger för mig och barnen.

 

Det finns många tankar kring barnhem och diskussionen går ofta varm. Korruption, bedrägeri, vanskötsel och så vidare. Alla de begrepp vars motsatser jag står för. Det är varken enkelt eller lätt i ett land som Ghana att ständigt tvingas kämpa för att bevisa det, men vi har slagit oss fram tillsammans barnen och jag. Kämpat för vår rättvisa. Kärlek, trygghet och framtidstro var ledorden när jag började mitt åtagande i Ghana och är också de ord som ligger till grund för allt vi gör och för allt vi har.

 

För att bedriva en verksamhet som ett barnhem i Ghana måste man vara ansluten till Social Welfare, vilka har ansvaret för att se till att allt går rätt till på de barnhem som finns i regionen. En uppgift som sker på ett bra sätt i teorin och på ett litet annat sätt i praktiken. Många och skilda krav från gång till gång, men utan någon som helst hjälp. En värld där misstro och korruption figurerar, som på så många andra ställen.

 

För några veckor sedan uppdagades en enorm skandal med ett stort barnhem i samma region som vi bor i. Ryktena har länge cirkulerat i området men med många inblandade vill ingen riktigt ta ansvar. Barnhemmets ägare missköter sitt arbete, tar inte hand om barnen, säljer barnens mat och kläder och behåller pengarna själv och så vidare. När Social Welfare kom dit var barnen i ett bedrövligt skick. Barnen behandlades fruktansvärt illa. De svalt, var svårt sjuka och ohyran frodades. Social Welfare stängde ner barnhemmet på en gång.

 

Barnen stod utan hem, Social Welfare fick kritik för sitt agerande eller icke-agerande beroende på hur man ser på saken. Snacket började gå och det skapades en del panik i omkringliggande byar. Sker sådana hemskheter på ett barnhem, så kanske det sker på alla? Som följd valde många släktingar till barn på barnhem att ta barnen därifrån, även om egen möjlighet att ta hand om dem saknas. Social Welfare stramar åt tyglarna och sätter upp nya regler. Bra i teorin, någonting helt annat i praktiken. Tumult uppstår, trygghet luckras upp, förtroenden sviktar och kontroll övergår till kaos.

 

Ett typiskt exempel på en situation som påverkar så många fler på så många olika plan än vad man kan föreställa sig. Allt går som i ett hjul. Sakta kommer man igång och bygger upp allt bit för bit. Man kämpar för att påverka, skapa stabilitet och trygghet. Vi får leva i vår lilla bubbla ute i Kofi Ansah, med våra vardagsbestyr och allt det vi genom åren har lyckats bygga upp. Men så blir man med full kraft påmind om omvärldens kraft. Byråkratin i landet och dess påverkan. Så är man tillbaka igen i hjulet och får börja om. Sätta det i rullning på nytt.

 

Jag har lärt mig enormt mycket genom åren och att ständigt tampas med maktlösheten på grund av det som finns runt omkring, det är vardag för mig. Och det hör väl till. Men det som gör mig mest ledsen och frustrerad är att mitt i all denna korruption, girighet och byråkrati så ändras fokus. Man blir tvungen att tampas med helt ny problematik och andra motgångar. Och det kan jag ta, jag har inga problem att kämpa för rättvisa. Men barnen, det är de som glöms bort. Allt detta tumult och kaos som skapas slukar både tid och energi. Vad är det för mening, om vi glömmer bort barnen? Det var där det började, men slutar istället med att handla om så himla mycket annat. Barnens bästa, vad hände med det? Kärlek, trygghet och framtidstro. Tre ord som jag aldrig kommer sluta kämpa för.

 

Sker sådana hemskheter på ett barnhem, så kanske det sker på alla? Nej, det gör det inte.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Kristina | Svar 21.03.2015 18.17

Blir så ledsen när jag läser om barnen på det stängda barnhemmet, finns det nån som tar hand om dem nu? Kan man hjälpa dem på något vis?

Susanna 21.03.2015 19.30

Ja, det är hemskt. Barnen har placerats ut på andra barnhem. Vi har fått ta emot 11 stycken. Men mer om det en annan dag. Kram S

Eli | Svar 21.03.2015 00.08

Vad tråkigt det är det du berättar. Men du kämpar på och är beundransvärd för det. Tur att det finns såna som du och orkar fortsätta. Kramar

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan