Min blogg - Susanna i Ghana

Viktig uppdatering från Ghana

Den senaste tiden har det varit stora oroligheter i Kofi Ansah och på barnhemmet. Att leva och driva ett sådant här projekt i en liten by långt ute på Ghanas landsbygd, har sina svårigheter, men under den senaste tiden har problematiken nått en helt ny nivå. Kulturen och synsättet som här råder är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid i Sverige och i princip omöjligt att förstå sig på om man inte själv lever mitt i det.

 

Jag har som ni vet under de senaste fem åren bidragit till en enorm utveckling både i byn Kofi Ansah, på barnhemmet och för våra barn där, tack vare er hjälp. Någonting som man kan önska och tro endast tas emot med positivitet och glädje, men så är tyvärr inte alltid fallet.

 

När jag först kom till Ghana var jag oerfaren och där med helt beroende av andras hjälp och kunskap, men genom årens gång så har min styrka och kunskap här i Ghana utvecklats. Tack vare detta har vi kunnat genomföra allt vi genom åren har gjort på barnhemmet, vilket har gynnat barnen fullt ut.

 

Reaktionen på detta har tyvärr inte mottagits lika positivt av byledningen och barnhemmets föreståndare Alwin. Desto starkare min roll på barnhemmet har blivit samt det faktum att jag valt att utöka mitt engagemang även utanför barnhemmet och byn, desto mer har de försökt kontrollera, utöva påtryckningar samt motarbeta mig. De vill ha fullständig makt och kontroll för att själva kunna driva barnhemmet som de vill samt bestämma vad pengarna ska användas till. Då detta inte är ett alternativ för mig eftersom det inte kommer att gynna varken barnhemmet eller barnen, har det tillslut lett till att de inte längre vill ha mig där. Jag har under den senaste tiden utsatts för fysiska och psykiska påhopp, inbrott, stöld och hot. Deras enorma makt- och kontrollbehov är det som styr och att de genom sitt agerande förstör både för sig själva och för barnen är ingenting som de tar i beaktning. De har även systematiskt vänt barnen emot mig genom skitsnack och lögner, för att kunna få deras stöd i motarbetningen mot mig. Som svensk i detta land har jag i det här fallet inte lagen på min sida och därmed inte heller rätt eller möjlighet att kunna ta till några starka åtgärder. Situationen har med tiden eskalerat så till den grad att den har blivit helt ohållbar och inga lösningar är längre möjliga. Det har gått så långt att jag för min egen säkerhets skull har blivit tvungen att lämna Kofi Ansah.

 

Jag gör nu allt jag kan för att försöka komma fram till hur jag ska gå vidare med situationen, samt vilka möjligheter och alternativa lösningar som finns. Att stå maktlös och inte kunna påverka allt som sker, blir en extra påtaglig känsla här i Ghana. Jag kommer inte under några omständigheter att kunna återvända till Kofi Ansah, inte heller kunna fortsätta hjälpa barnen så länge de fortfarande befinner sig i byn. Alwin och byledningen kommer aldrig kunna driva barnhemmet utan mig och förmodligen kommer barnen att bli tillbakaskickade till sina hembyar och de släktingar de har kvar där. Om inte annat så kommer Social Welfare att bli inkopplade.

 

Som ni redan vet så driver jag, tillsammans med Tessa, sedan två år tillbaka även ett annat barnhem samt en grundskola genom vår organisation Together as One. Jag hoppas nu på att vi så småningom kommer ges möjlighet att omplacera barnen till våra andra verksamheter, alternativt fortsätta stödja och hjälpa barnen i sina hembyar. Även om jag förmodligen inte kommer kunna fortsätta hjälpa alla, så hoppas jag av hela mitt hjärta att vi finner en lösning för så många som möjligt.

 

All den kärlek och allt det stöd som jag fått från er följare och bidragsgivare är ovärderligt och jag hade aldrig kommit såhär långt utan er. Det smärtar otroligt att behöva meddela er detta men jag hoppas på er förståelse och också på er tro om att jag kommer att försöka göra allt jag kan för våra barn, som under de senaste fem åren har blivit min familj och hela mitt liv.

 

Jag hoppas verkligen att jag inte har mist ert förtroende och vill ni fortsätta att följa och stödja mitt arbete här i Ghana med www.togetherasone.se så är jag oerhört tacksam! 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

J | Svar 27.08.2015 13.10

Hejsan! Jag har satt in pengar på bankgiro kontot varje månad. Ska jag alltså sluta med det? Eller använder du samma konto?

Mvh J

Susannai 07.09.2015 21.50

Hej J, du får väldigt gärna ändra så det kommer in till oss på Together as one istället. Du hittar information om hur du gör på www.togetherasone.se. Tack!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan