Min blogg - Susanna i Ghana

En helt vanlig arbetsdag i djungeln

Idag har jag strött ut fågelbajs med mina bara händer över de små mangoträd-plantorna. Idag har jag sammanlagt burit 1500 kg lera på mitt huvud. Idag har jag barfota stått och grävt i vattendraget där Mr krokodil har setts till. Idag har jag suttit på lastbilsflaket i 90 km/h. Idag har jag många gånger tänkt ”tänk om mamma såg mig nu”. Idag har varit en svettig, utmattande och helt underbar dag. Idag har jag arbetat i djungeln, låt oss ta det från början.


Tidigt imorse så mötte jag upp LoszuGhana, killarna som ligger bakom mitt arbete under dessa expanderingsäventyr här i Kumasi. Vinden tog tag i mitt hår där jag satt bak på lastbilsflaket, medans byarna utmed vägkanten susade förbi. Långt in i djungeln bar det av, till den kommande barnbyn som håller på att byggas upp. Tillsammans med några lokala volontärer var vi ett härligt gäng på tio personer, som under dagens gång skulle komma att jobba hårdare än någonsin förr.


Barnbyn består av flera små familjehus där man ska ge föräldralösa barn chans till ett bättre liv. Först ut att få flytta till barnbyn när den är färdigbygd, är alla de fina barnen på Perfect Peace, barnhemmet som jag under min tid nu i Kumasi också hjälper och arbetar med. Husen är så gott som färdigbyggda och just nu så arbetar man mycket med plantage. Majs, cassava, yam, mangoträd, apelsinträd, ananas, vattenmelon och mycket annat är planterat. Idag så planterades ytterligare ananas och även kokosnötpalmer. Vi gödslade också det som tidigare har planterats, genom att strö ut fågelbajs blandat med sågspån över plantorna.


Några hundra meter från barnbyn så har för ett par månader sedan en fiskdammsplantage börjat ta vid. Tilapia och Kattfisk är planterade i dammarna och det var här vi spenderade största delen av dagen. Fyra fiskdammar har hittills byggts klart och fler ska det bli. Ett arbete som består utav enormt mycket grävande i den tunga leran. Fåror skulle grävas ut och vallar kring dammarna skulle fyllas. Barfota vadade jag runt i det leriga vattendraget, där jag senare fick berättat för mig att en krokodil för ett tag sedan hade setts till. Efter grävandet var det dags att med svetten rinnandes samla ihop all den lera vi hade skyfflat undan och börja bära bort den till vallarna kring dammarna. Med ett kärl på huvudet, lastat med 30 kg lera, balanserade jag barfota fram kring dammarna för att slutligen tömma kärlet på vallen. Efter mer än 50 vändor fram och tillbaka kunde jag konstatera att jag under dessa timmar hade burit mer än 1500 kg lera på mitt huvud. Det känns i huvud och nacke nu må jag säga. Trots att jag hemma i byn bär vatten på huvudet varje dag, så har min kropp inte vant sig fullt ut än. Men vallen kring dammen lyckades vi få färdig och det kändes riktigt bra i hjärtat när vi många timmar senare än en gång skumpande satt där bak på lastbilsflaket. Med den fina barnbyn bakom oss, färdiga för den här gången. Lertäckt från topp till tå, med ett huvud som dunkar, en rygg som värker, fotsulor som ömmar och med en bondbränna värre än någonsin. Det är lycka det. Nu håller vi tummen för att inga hakmaskar eller andra otrevligheter har smugit sig in i min kropp från vattendraget.


Det känns så fint, att få vara med och bidra till att detta fina projekt färdigställs. Inte bara ekonomiskt, utan även handgripligen.


Istället för att den här gången avsluta med en punkt, så avslutar jag med ett tack.
Så; Tack!

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan