Min blogg - Susanna i Ghana

En helt vanlig dag

Innan klockan slår 4, innan solen går upp och innan tuppen gal, så börjar dagen för Victoria som för så många andra kvinnor i byarna runtom i Ghana.

 

I mörkret som fortfarande sänker sig över barnhemmet så vankar hon sig fram mot den lilla palmen på gården, var under hon tillbringar den största tiden av sina dagar. Hon plockar ihop några pinnar. Kanske har det regnat under natten, kanske är pinnarna fortfarande fuktiga. Hon lägger de till rätta där under palmen, som utgör den evigt brinnande köksplatsen där barnens mat tillagas och det är Victoria som tillagar den. Det är ingen enkel match att få eld på brasan, med vare sig varken tändvätska eller vindskydd. Men med van hand och en stor dos envishet så lyckas hon, denna dag som alla andra dagar. Den stora järngrytan placeras över elden, uppstöttad av några cementblock runtomkring. Vatten hälls i och efter en lång stund så börjar vattnet att koka och risvattnet kan börjar tillredas, lagom tills mörkret flyr och dagen gryr. Samtidigt börjar det bli liv inne i huset, barnen vaknar, redo för en ny dag. En dag som alla andra. En helt vanlig dag, i en liten by ute på Ghanas landsbygd.

 

Victoria. En varmhjärtad och oerhört stark kvinna som är värd all respekt och beundran hon kan få. Dagarna in och dagarna ut så arbetar hon under den lilla palmen. Med starka armar rör hon runt i de stora grytorna, i takt med att ögonen tåras av den svidande röken som bolmar ut ur elden. På en liten pall sitter hon framåtböjd. Lagar hon inte mat så tvättar hon barnens kläder. Där, på den lilla pallen. Varje gång hon reser på sig så hörs ett jämrande. Ett tillbakahållet sådant, för Victoria är inte den som klagar över krämpor. Hon är stark och biter ihop. Dag in och dag ut. I januari så skulle Victoria fött ett litet barn. Två månader innan beräknad födsel så förlorade hon barnet. Hon hade länge haft värk. I magen, ryggen, i kroppen. Men Victoria klagar inte, hon biter ihop. När jag och Alwin tillslut lyckades övertala henne att åka in till kliniken, så var det redan för sent. Hon kom för sent och barnet föddes dödfött.

 

En sann hjälte, en kämpande sådan. Världens bästa kokerska och familjemedlem. Vår Victoria.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan