Min blogg - Susanna i Ghana

Vår fina Agnes, vila i frid

Shalom Orphanage startades av Alwin och hans pappa Joseph för snart fem år sedan, då de började ta sig an föräldralösa barn i sin hembostad. Då fanns det även en kvinna med i bilden, nämligen Josephs fru Agnes. Agnes är även Alwins styvmor och har funnits vid hans sida under stora delar av hans uppväxt. När jag kom in i bilden år 2010 och byggde barnhemmet ute i byn Kofi Ansah så var det förutom jag själv just Alwin, Joseph och Agnes som hjälptes åt med alla sysslor och att ta hand om barnen.

 

Strax efter att vi byggde barnhemmet så började både Joseph och Agnes hälsa att försämras och de flyttade tillbaka till deras hembostad i den lilla staden Bawjiase, ca. 2 mil från Kofi Ansah, på grund av deras ökade behov av lokal vård. Sedan dess så har Alwin varit själv på barnhemmet tillsammans med vår kokerska Victoria, som vi anställde strax efter att barnhemmet byggdes. Både jag och Alwin har regelbundet hälsat på både Joseph och Agnes, hjälpt dem ekonomiskt när det har krisat och barnen har ibland fått följa med vid besök för att hjälpa till med hushållssysslor. Joseph och Agnes har alltid varit en stor del av vår familj, även om de under senaste tiden inte har kunnat bo med oss andra längre.

 

För två veckor sedan gick Agnes tragiskt nog bort. I Ghana utreder man oftast inte orsaken till personers bortgång, men Alwin tror att hon fick en stroke. För barnen är Agnes bortgång väldigt tung då hon alltid har setts som en mormor bland dem. Jag är väldigt glad att de nu har Victoria som kvinnlig gestalt i deras liv, samt mig och min egen mamma, som de för övrigt alltid kallar för sin mormor (och Alwin kallar min mamma för sin mamma). Det är också väldigt vanligt att man i Ghana inte håller begravningen fören flera månader efter personens bortgång. Detta för att man ska kunna spara ihop de pengar som behövs för ceremonin, samt för att vänner och bekanta ska kunna planera så att de kan komma från sina byar och delta. Alwin meddelade idag att de har bestämt datum för begravningen till den 2-3 februari 2013. Detta för att de så gärna ville vänta tills jag kommer ner, så att även jag kan närvara vid ceremonin. I Ghana så håller begravningsceremonier på från fredag kväll till söndag kväll. Det är många olika delmoment och en stor del av dessa består av dans och fest. Man sörjer inte döden på samma sätt som vid begravningar i Sverige, utan man glädjs istället åt livet och firar den tid som man har fått ha personen i fråga här på jorden. 

 

Agnes lämnar en stor saknad efter sig hos oss alla och jag är glad att jag kan vara närvarande vid begravningen samt vid tillfället finnas till hands för barnen.

 

Vila i frid Agnes, vi saknar dig!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
18.04 | 21:24

Hej Gunnar! Pengarna har använts i vår verksamhet i Ghana precis som förut, du kan läsa här på sidan och på vår nya sida togetgerasone.se
Mvh Susanna

...
04.04 | 18:20

Hej! vi har satt in lite pengar på bankgiro 119-6278 fram till nu,vart har de pengarna tagit vägen och varför har vi ej fått meddelande om vad som hänt.

...
13.01 | 17:51

Det gick inte att klicka direkt här, men funkade sedan.
Mvh Lasse

...
Du gillar den här sidan