Min blogg - Susanna i Ghana

Vatteningenjör på besök

Igår hade vi finbesök i byn. En vatteningenjör kom för att besöka oss på barnhemmet och för att ha ett första möte kring den kommande borrningen inför vattenpumpen.

 

Det finns två olika slags pumpar, en där man pumpar upp vattnet handgripligen och en där man använder elektricitet för att pumpa upp vattnet, så att man får det direkt ur en kran. Vi kom fram till att det bästa för oss nog är att börja med den pump där man handgripligen pumpar upp vattnet. Även om elektriciteten är på G till byn och pålarna har ställts upp, så är det ingen som vet när elledningarna kommer att dras. Vi vet inte heller vad elektriciteten kommer att kosta här ute hos oss, så det känns ganska riskabelt att i dagsläget gå på den andra pumpen. Att ha rinnande vatten ur en kran är väldigt ovanligt i Ghana och i princip helt uteslutande i byar som vår. Dessutom är det riskabelt på så sätt att det vid strömavbrott inte kommer att finnas något vatten, då våra solceller inte genererar tillräckligt mycket ström för att orka dra den. Vatteningenjören berättade också att man vid ett senare tillfälle kan ”uppgradera” sig till den elektriska pumpen, om möjlighet skulle finnas. Man behöver alltså inte göra om allt på nytt, utan det räcker med några tillägg och förändringar.

 

Vi gick runt på vår mark och pratade om var det är bäst att ha pumpen. Toaletternas placering är någonting man bör ta hänsyn till, då avföringsvattnet från dessa kan rinna ner till vattenpumpen om denna ligger på en lägre nivå. Vatteningenjören beräknade att det är ca 60-70 meter ner vi behöver borra för att nå det undre lagret av vatten (vilket är det som är bäst), och det var väldigt goda nyheter. Standardborren kan nämligen borra ända ner till 90 meter och därför kommer vi undan med en inte allt för stor kostnad.

 

Ett kostnadsförslag på alla delar ska nu sammanställas och skickas till mig, innan vi sätter igång. Det är bara ett par veckors väntetid och sedan tar arbetet endast två dagar. En till att borra och en till att gjuta grunden och området runt omkring själva pumpen.

 

Det känns riktigt bra det här så nu håller vi tummen för att allt går vägen också. Även idag har jag varit med om ett spännande och givande samtal, nämligen uppe i högkvarteren inne i Accra. Men mer om det imorgon, nu är jag så trött så att ögonen går i kors. Därför släcker jag nu pannlampan och stänger in mig ordentligt under myggnätet. Maadjo!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Susanne Edenström | Svar 11.02.2013 11.15

Roligt att brunnen är på G. Kör hårt i förhandlingarna så kanske det blir två för en . Susanne (LG)

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan