Min blogg - Susanna i Ghana

En lång dag på begravning

Det blev en lång dag igår. Tidigt på morgonen klädde barnen på sig sina fina, nya, uppsydda kläder dagen till ära. De smörjde in sig med kakaofett och tjejerna målade ögonbrynen svarta med kol – tecken på att det är en speciell dag på ingång. Vi packade in alla 29 personer i en liten minibuss avsedd för 14 och gav oss under klappramsor och sång iväg mot Bawjiase, där begravningen hölls.

 

När vi kom fram gick vi direkt till det lilla kyrkkapellet, där tal efter tal hölls och kvinnorna sjöng sånger. Någonstans bland alla texter på Fante, hördes ordet ”orphanage” och mitt namn. När den ceremonin vad klar, fraktades kistan ut och därefter gick vi hem till Josephs hus där vi bjöds på mat. Ris med kyckling eller Banku med stew, fick man välja på. Till att börja med. Barnen var dock inte långsamma med att roffa åt sig en portion åt varje då de märkte att det blev lådor med mat över. De åt och de åt, helt hysteriskt. Jag har nog aldrig sett barn äta så mycket och jag förstår inte var det tog vägen. Men de var glada. Det var fest och då ska det vara lyx.

 

Därefter var det dags att gå vidare till nästa ceremoni som hörde begravningen till. Vi begav oss till den stora öppna ytan uppe vid parken, där festen var i full gång. Människor dansade, musiken var på högsta volym och människor höll tal. Detta moment är det som enligt mig är det roligaste och finaste på en begravning i Ghana. Man firar livet och det är en riktig folkfest. Mitt upp i allt så hördes våra namn i högtalarna, ”Orphanage from Kofi Ansah”. Vi fick tåga in i mitten av folksamlingen som satt uppradade runt omkring och dansa inför alla. Många händer som klappades och många hurrarop blev det. Väldigt fint och speciellt, samt väldigt uppskattat.

 

En riktig heldag blev det och vi kom inte hem förens det var becksvart ute. Barnen somnade en efter en i knät på oss och på varandra, utmattade och glada efter en riktig festdag. Känslan kan ibland vara lite förvirrande, man går från att sörja döden till att fira livet och ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Men allt som allt, så är det en väldigt fin ceremoni och jag börjar lära mig hur det fungerar och hur de tänker. En riktigt fin dag som läggs till och sparas i minnet hos oss alla.

 

Rest in peace, mother Agnes <3

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.10 | 20:14

Hej Tobias! Kul att du tar kontakt. Här gärna av dig till mig via mail susanna@togetherasone.se så jag får din nya email och kan hålla kontakten :) /Susanna

...
17.10 | 23:59

Hej Susanna! Hur mår du och hur har ni det? Mvh
Tobias Holm fd VD Hero AB

...
17.10 | 10:55

Hej Susanna! Jag är inte vd eller ägare av hero längre och kan bara hoppas nya ägarna inte glömt er.,Startar nytt bolag å en del går till er om jag lyckas.❤️👍

...
07.07 | 16:32

Tack för att vi fick komma o träffa er på barnhemmet i lördags! Vilket jobb ni gör!! Hoppas att det lilla vi hade med oss kan bli till lite glädje för er.

...
Du gillar den här sidan